--> BKM Fasa 1 : Semakan Dan Tarikh Bayaran Kategori Bujang | MYPORTALKINI!

BKM Fasa 1 : Semakan Dan Tarikh Bayaran Kategori Bujang

Oktober lalu melalui pembentangan Belanjawan 2022, Kerajaan telah memperkenalkan satu bantuan baru yang bakal memanfaatkan seluruh rakyat Ma...

Semakan Tarikh Bayaran BKM Bujang

Oktober lalu melalui pembentangan Belanjawan 2022, Kerajaan telah memperkenalkan satu bantuan baru yang bakal memanfaatkan seluruh rakyat Malaysia pada tahun ini iaitu Bantuan Keluarga Malaysia (BKM).

Kita sedia maklum bahawa, bayaran fasa 1 bagi Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) akan mula dilaksanakan pada bulan ini iaitu Mac sepertimana yang telah di maklumkan. Namun, tiada tarikh rasmi bilakah ianya akan diberikan.

Beberapa kategori akan mendapat manfaat dengan pelaksanaan BKM 2022 kali ini. Oleh itu, pihak kami ingin kongsikan kepada anda maklumat lanjut mengenainya.

Untuk lebih lanjut, ikuti perkongsian dibawah. 

KADAR BAYARAN BKM BUJANG

Dalam pembentangan Belanjawan 2022 baru ini, Tengku Zafrul telah mengumumkan mengenai Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)di mana bagi setiap kategori akan mendapat : 
  • Isi Rumah mempunyai 3 orang anak - RM2,000
  • Bapa tunggal / ibu tunggal - RM500
  • Warga Emas - RM300
Bagi kategori BUJANG pula, golongan ini akan menerima pada dua kadar bayaran yang berbeza iaitu :

Bujang dan Berpendapatan di bawah RM2,500

  • RM350
Manakala bagi ;

Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan Berpendapatan RM600 kebawah

  • RM600
BKM 2022 : Semakan & Bayaran Kategori Bujang

TARIKH BAYARAN BKM BUJANG

Bayaran BKM bagi kategori bujang ini akan dilakukan secara berperingkat iaitu sebanyak 4 Fasa bayaran. Ianya dijangka akan bermula pada :

  • MAC 2022 

Namun, tarikh rasmi bayarannya belum ada lagi dimaklumkan. Walaubagaimanapun, pihak kami jangkakan ianya akan bermula pada pertengahan Mac ini.

SYARAT KELAYAKAN BKM BUJANG

Sekiranya anda masih 'bujang' dan ingin mendapatkan bantuan kewangan BKM Bujang ini, pastikan anda memenuhi kriteria kelayakan yang telah ditetapkan ini :

  • Bujang atau ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat
  • Had umur adalah 21 tahun - 59 tahun
  • Pendapatan Bujang adalah RM2,500 ke bawah 

PERMOHONAN / KEMASKINI BKM BUJANG

Untuk makluman semua, proses permohonan dan kemaskini maklumat BKM 2022 telah pun ditutup pada 31 JANUARI lepas.

Data penerima BPR 2021, data penerima BKC B40 dan data pemohon BPR 2021 yang tidak lulus atas alasan menerima GKP akan dibawa secara automatik ke dalam sistem BKM untuk diverifikasi kelayakan. 

Permohonan baharu BKM perlu dibuat sekiranya tiada REKOD dalam pangkalan data sedia ada LHDNM manakala bagi penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat, kemas kini hendaklah dibuat dalam tempoh yang ditetapkan. 

Nota : Kemaskini maklumat hanya perlu dilakukan sekiranya anda sebelum ini berstatus bujang kepada berkahwin ataupun maklumat akaun bank telah berubah.

Join Channel Telegram Kami Untuk Info Pantas Dengan Meng-Klik Pautan Di Bawah :
BKM 2022 : Semakan & Bayaran Kategori Bujang

KAEDAH BAYARAN BKM BUJANG

Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia ini akan dilakukan dengan kaedah sama seperti bayaran BPR sebelum ini iaitu status seperti :

Berjaya Kredit 

  • Kredit ke akaun bank terkini yang didaftarkan dalam tempoh pengemaskinian/permohonan BKM; atau
  • Kredit ke akaun bank sedia ada dalam pangkalan data BPR / BKC sekiranya tiada pengemaskinian maklumat dibuat.

Gagal Kredit :

  • Tuntutan Tunai di Cawangan BSN; atau 
  • Kemas kini maklumat akaun bank perlu dibuat semasa tempoh permohonan/ kemaskini BKM.

Tiada Akaun Bank :

  • Tuntutan Tunai di Cawangan BSN; atau 
  • Kemas kini maklumat akaun bank perlu dibuat semasa tempoh permohonan/ kemaskini BKM.

SEMAKAN STATUS BKM BUJANG

Untuk semakan status kelayakan BKM 2022 anda, ianya boleh dilakukan secara online iaitu di : http://bkm.hasil.gov.my/
Klik pautan dibawah untuk cara membuat semakan :

MAKLUMAT LANJUT

Untuk ketahui maklumat lanjut mengenai Bantuan Keluarga Malaysia ini, anda boleh mengunjungi web rasmi Kementerian Kewangan Malaysia di https://budget.mof.gov.my/2022/

COMMENTS

BLOGGER: 14
  1. semakan status BKM bujang
    MOHAMAD FIRDAUS BIN ABDUL RAHIM
    870327-35-5321

    ReplyDelete
  2. ARZUANI BIN RAMLI 900726135283

    ReplyDelete
  3. nak tanye yang tiada akaun bank boleh pergi ambil da ke?? sebab tak ade tarikh pon,kalau ade sape2 tahu tolong bg tahu

    ReplyDelete
  4. Mohd zaiezmahesam bin zainudin.920611036443

    ReplyDelete
  5. Bulan MAC = 31 hari, mungkin 31 Mac lah tarikhNya barangkali???,

    ReplyDelete
  6. TLG cek status Sy Roslee bin Yusuf
    840510125543

    ReplyDelete
  7. epf is my own money pun susah nak keluarkan balik bila tersangat perlu. ni BKM nak tunggu macam tunggu durian yang tak akan jatuh. ni dah tengah bulan , poket dah kering, ada yg dah 3 hari tak makan, minum air je. last last rakyat dah fed up, hidup makin susah, ada yang kena banjir lagi. tak heran la nanti ada yang bunuh diri beramai-ramai.

    ReplyDelete
  8. bile blh bkm bujan?? ..setiap kali semak status dalam proses

    ReplyDelete
  9. Mohd firdaus bin mat desa
    870422105531
    Semakan BKM

    ReplyDelete

Name

BANTUAN,503,BELANJAWAN 2022,258,BELANJAWAN 2023,10,BKM,141,BPN,2,BPR,9,COVID-19,8,EKASIH,1,GADGET,2,GKP,8,Info,3,JAWATAN KOSONG,89,JKM,61,KERAJAAN,81,KESIHATAN,2,komputer,1,KPM,10,KWSP,71,LUAR NEGARA,2,PENDIDIKAN,16,PERMOHONAN/SEMAKAN,61,PERUMAHAN,18,SABAH/SARAWAK,11,SWASTA,14,TIPS,4,
ltr
item
MYPORTALKINI!: BKM Fasa 1 : Semakan Dan Tarikh Bayaran Kategori Bujang
BKM Fasa 1 : Semakan Dan Tarikh Bayaran Kategori Bujang
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgS6WawbXWjsY0csXF4DVn4hVE4assSisp-OUAWYDAcrb5R7ob99CfpD8JMH3eZjZ_nQtXhsQ0rsgvk1Fi4A-5TaKiD4RIzx9FmhIVmA6OzCfC7JoFRDpO0iKj61U8_AdJ_N8L8qoT7O2a2z9pgAbrf48LwVuFT5t3hWjI1-9uKdDJNCRx_8Uxovb9u=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgS6WawbXWjsY0csXF4DVn4hVE4assSisp-OUAWYDAcrb5R7ob99CfpD8JMH3eZjZ_nQtXhsQ0rsgvk1Fi4A-5TaKiD4RIzx9FmhIVmA6OzCfC7JoFRDpO0iKj61U8_AdJ_N8L8qoT7O2a2z9pgAbrf48LwVuFT5t3hWjI1-9uKdDJNCRx_8Uxovb9u=s72-c
MYPORTALKINI!
https://www.myportalkini.com/2022/03/semakan-bkm-fasa1-kategori-bujang.html
https://www.myportalkini.com/
https://www.myportalkini.com/
https://www.myportalkini.com/2022/03/semakan-bkm-fasa1-kategori-bujang.html
true
1955679485912668094
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content